Румънско село на протест заради двама работници от Шри Ланка

Местните недоволстват, властите разследват за расизъм
25
Румънско село на протест заради двама работници от Шри Ланка
Снимка: БГНЕС
Наемането на двама работници от Шри Ланка в румънска пекарна разбуни духовете в северната ни съседка. Властите разследват случай на подбуждане към омраза и дискриминация, след като 350 жители на малко населено място в централната част на страната се събраха на протест, съобщава БНР.
 
Работа им е била осигурена по законен път с помощта на агенция. Но някои от петте хиляди жители се страхуват, че мигрантите заплашват безопасността и културните традиции на общността.
 
"Да речем, че други предприятия наемат шестима чужденци в нашето селище. След две години те ще доведат семействата си, и след пет или шест години ще сме обкръжени от чернокожи хора. От това се страхуваме. Не от тези двама мъже от Шри Ланка, а от последствията", заяви недоволна румънка.
 
Според Бенде Сандор, депутат от Демократичния съюз на унгарците, живеещи в Румъния, на срещата не е бил проявен расизъм.
 
"Не забелязах ксенофобски тенденции на това събиране. Повече прилича на конфликт между собствениците на завода и местните."
 
Посолството на Шри Ланка в Букурещ се свърза с пекарната, за да провери условията на живот на работниците и да им осигури консултантска помощ. Румънският министър на труда Виолета Александру също поиска да бъдат извършени проверки в пекарната.
 
"Изненадва ме поведението на местната общност относно това, че двама души искат да работят там. Може би те забравят, че много румънци работят в чужбина и към тях може да се отнасят по същия начин", заяви тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Румъниярасизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"какво да прави досегашния бизнесмен?"Да яде пасти.
21
1
 
0
 
! Отговори
не че ще ме чуе няко преди 4 години
Според вас- когато половината от работната ръка е вече извън въпросното населено място и на обявите за свободни работни места не се отзовава никой местен- какво да прави досегашния бизнесмен? Да спре работа, да не плаща осигуровки, да вдигне цената,(не става-никой няма да купи)или да затвори. Цяла Западна Европа схвана номера-дава заплати, приема мигранти, получава луди пари от наеми, взема им парите и им оставя малко, за да пратят на роднини. Това е трик, капан за бедни "мишки".
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това, че могат да задължават някого да яде хляб, пипан от нехигиеничните ръце на миризлив навлек от третия свят, е наистина, наистина чудовищно!"Ама никой не те задължава бе, ако искаш яж. Ако не искаш хляб, пасти яж!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече от половината Свят е по-беден от България. И като българските работници отиват в Западна Европа и като в България няма кой да работи, вместо заплатите на останалите да се вдигнат, ще почнат да внасят чужденци. Шри Ланка са си практически индийци. Европа ще бъде унищожена от евро-атлантическата доктрина. България не трябва да допуска граждани от извън ЕС освен ако не става на въпрос за ултра квалифицирани кадри. Работна виза само за хора със заплата от над 60,000 лева на година!
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че могат да задължават някого да яде хляб, пипан от нехигиеничните ръце на миризлив навлек от третия свят, е наистина, наистина чудовищно!
16
2
 
16
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Ами не е като да не се случва постоянно с нашенските индуси - дойдат двама, после семействата им, братовчеди, чичовци, лели, шуреи и т.н., и накрая, докато се обърнеш - селото станало ромско.Прави са си хората.А каквя е тази агенция, която докарва работници от Шри Ланка в Румъния.
15
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До ВиготураНапълно възможно е да се запази дадена страна чиста откъм навлеци!Унгария го доказа и не е само тя.Тия Сороски мантри за глобализацията не вървят вече!Освен това,ако ще се вкарва материал,то той може щателно да се подбира,а не като сега-едно към гьотере.
14
23
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Светът се глобализира за добро, или лошо. Много ще е трудно в бъдеще да има райони без да са с пъстър етнически състав. Свиквайте, или идете да живеете в гората.
13
2
 
28
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Браво на хората, отстояват техния начин на живот! Значи може американците да убиват навсякъде по света, бранейки американския начин на живот, а хората не може да протестират в собствения си дом, бранейки собствения си начин на живот, и дори своя живот???
12
16
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами ако румънците се върнат там да си бачкат няма ,кой да идва да им застрашава селото.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румънците ще се оправят, а ние заспалите овце никога.
10
2
 
26
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 4 години
Който е нямал рсботс с черни работници, той не знае за какво става въпрос. Страхотни атлети, певци и т.н., но за работа и мислене са едно на милион.
9
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ясно е, че румънците в чужбина не са дали повод да се отнасят спрямо тях по същия начин. Толкова ли е трудно на Виолета Александру да разбере това? Или и тя се нагажда според това откъде вее вятърът?Хората от това румънско село явно са видели и чули някои неща, затова пазят етническата си територия и всичко онова, което предците им са постигнали в продължение на векове.
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 350 души в селото няма кой да работи? Може да наемат и от близките села например. Социален дъмпинг, първо бяха стоките, сега и хората. За пари се подменя местното население по брюкселски
7
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ба^и жалките човеци ,Вдигнали се да протестират срещу 2-*** работници от Шри ланка Най вероятно са ги наели защото няма кой друг да им работи
6
0
 
20
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
До 5 пецата:Какво скоро бе братчед?Тука отдавна бачкат "цветни" навсякъде...По заводи,по ръководни длъжности даже.Ако си в София няма как да видиш...
5
3
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
скоро и в бг
4
20
 
4
 
! Отговори
Г. Сомов преди 4 години
Голяма Работа,,,. Момчетата от Цейлон мясат на тяхните Римляни. Ще влезнат в обществото. Какво Толкоз ?
3
4
 
40
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
Ами да направят бойкот и да не купуват от фурната. След това фурната сама да прецени кое е по-изгодно - да спести някоя-друга лея от това, че плаща за работници готови да подбиват стандарта или резкия спад в продажбите.